Alexandra Nilsson – Skæbnebrevet

Er det skæbnens ironi at man får forudbestemt sin dødsdag? Jeg var forundret over bogens titel. Og sad flere gange og tænkte. Det er science fiction så det batter.

 

Om Bogen ”Skæbenebrevet.”

 

“Det tog tid, hvor DNA-spiralen bare drejede rundt foran hende, og hun nåede at tænke, at der slet ikke var en dato. Måske vidste man alligevel ikke, hvornår ens dødsdag var, eller hendes genom havde været så kompliceret, at Sibylla ikke kunne fremskrive dagen. Hun kunne ikke lade være med at blive lidt skuffet.”

Men Mayas dødsdag kommer til at fremstå tydeligt, for maskinen Sibylla kan forudsige alles død ud fra en blodprøve. Datoen står i Skæbnebrevet, som alle sekstenårige modtager til den årlige Skæbneceremoni. Ikke alle er tilhængere af Sibylla, og et oprør bryder ud, som Maya og hendes ven Max ufrivilligt bliver inddraget i. Inden længe er de eftersøgt af Regeringen og på flugt i følgeskab med Ollie, en beskytter af bøger, og Hannibal, et ensomt menneske. Maya og Max skal bevise de intet har med oprøret at gøre, samtidigt med at Sibyllas Skæbnebrev bliver stadig mere håndgribeligt.

 

Anmeldelse

Da jeg først begyndte at læste Skæbnebrevet, blev jeg bestemt ikke skuffet. Skæbnebrevet foregår 90 år ude i fremtiden, i 2108 og her møder vi de to 16-årige Maya og Max. Hvor alle 16-årige får et brev, hvori deres dødsdag står. Og man får besked på ikke skal åbne for tidligt. Der står nemlig kun datoen. Men det er umuligt at lave sin don om. Desuden er der regler og love, der gør at hvis man bryder loven, risikerer du at blive flyttet til Zonen. Et øde og forfaldent sted uden for byen.

Jeg vil blive skrømt hvis jeg fik stukket et brev i hånden, med min dødsdag. Hvordan vil jeg reagere? Hvordan vil jeg tackle det bagefter? Jeg kan ikke forholde mig til det. Hvilket hovedpersonen heller ikke kan. Jeg har det nok samme følelse som hende. Historien er fantastisk og man får en god læseoplevelse i gennem hele bogen. Hvilket gjorde, at jeg ikke kunne slippe den igen. For hvad sker der nu?

 

Citat:

”Hvor langt vil du gå?

”Vil du have dit problem løst?”

 

Er to af de spørgsmål, som vores hovedperson ”Maya.” fik stillet, da hun havde fået læst datoen på hendes skæbne og sad foran sin computer. Jeg ved hvad jeg vil vælge hvis jeg stod og skulle tage stilling. Men kan man få omstødt sin dom? Svaret finder du i bogen.

Jeg kunne godt lide det spil der var mellem dem undervejs. Det var rigtig spænding og kom flere gange til at tænke på filmen eller bogen. ”Hunger games.” de har bare lidt af det samme i sig. Ikke at der noget galt i det.  Jeg kan godt lide denne genre.

Det at vi får Mayas ord i form af dagbog, levede jeg mig virkelig ind i. Alle hendes tanker, følelser om det hun skulle forholde til, gjorde indtryk på mig. Og er hun klar til at lave den om? Hvis hun bestemmer sig for det.

Vurdering

Alexandra Nilsson har skrevet et fantastisk og spændingsfyldt science fiction. En bog jeg sagtens kan anbefale andre at læse. Så den får 4 flotte stjerner. Jeg nød virkelig at læse med, selvom at det til tider var nervepirrende læste jeg videre og før jeg så mig om var den slut.

 

Bogen er anmeldereksemplar fra forlaget Facet